syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli

Syrop z cebuli – pamiętacie za dzieciaka?  Rodzice podawali w naszym domu zawsze podczas przeziębienia lub kiedy pojawiał się kaszel. Jak dla mnie jest to NAJLPESZY syrop leczniczy jaki kiedykolwiek próbowałam, dlaczego? Po prostu mi smakuje. Zawsze pomaga mi w chorobie, można powiedzieć, że to takie moje MUST HAVE podczas przeziębienia.

syrop z cebuli

Co takiego jest super w cebuli?


Cebule każdy zna, warzywo, które prawie zawsze wykorzystujemy w kuchni. Można ją jeść na surowo i gotowaną. Cebula jest doskonałym źródłem witaminy C i B6, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Jest bogata w mangan, czyli składnik, który zapewnia ochronę w przeziębieniu i grypie.
Allil disulfide i allium to dwa fitochemikalia, które są zawarte w cebuli jednak po spożyciu przekształcają się w allicynę. Allicyna, jak podają niektóre badania posiada właściwości zwalczające nowotwory i cukrzycę. Zmniejsza również sztywność naczyń krwionośnych i obniżyć poziom ciśnienia krwi. Cebula posiada też kwercetynę, inny przeciwutleniacz, który zwalcza stany zapalne. Ciekawostka, gotując cebule w zupie, nie pozbywamy się kwercetyny, a wręcz przeciwnie, przenosi się on do bulionu.

Przepis na syrop z cebuli


Syrop z cebuli będzie odpowiedni przy przeziębieniu, łagodzi kaszel i pomaga w bólu gardła. Możemy go pić 2-3 razy dziennie, po dużej łyżce.

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1-2 ząbki czosnku – opcjonalnie
  • 3-4 szklanki cukru
  • słoik (może być litrowy)

Przygotowanie:

  • Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
  • Na dno słoika kładziemy pokrojoną cebulę i czosnek.
  • Zasypujemy cukrem na tyle żeby nie było widać składników.
  • Na cukier dokładamy kolejną dużą warstwę cebuli i czosnku i zasypujemy cukrem.
  • Powtarzamy tak aż słoik będzie prawie pełny, następnie zasypujemy cukrem i zamykamy.

Słoik z zawartością najlepiej odłożyć na 3-4 godziny w ciemne, chłodne miejsce. W tym czasie cukier zrobi się miękki, a cebula i czosnek wypuszczą soki. Jak już nasz syrop będzie gotowy nie wyjmujemy z niego składników, a po prostu na łyżkę nabieramy zawartość syropu.
Możemy dodać do niego również syrop z imbiru, który znaleźć możecie w naszym sklepie

Jeżeli zdecydujecie się na taki dodatek wystarczy dosłownie od 40 do 50 ml.

Syrop z cebuli może być też tylko z cebulą, tak właśnie robiła moja mama, sama cebula i cukier, a czasami jeszcze dodawała wyciśnięty sok z cytryny. Takie rozwiązanie jest dobre jeżeli ktoś wcześniej nie próbował takiego syropu, ponieważ nie zrazi się do smaku. 

Jednak warto wspomnieć, że cebula ma lepsze właściwości w połączeniu z czosnkiem, dlatego pojawił się on w przepisie.
Jak dla mnie najlpeszy syrop jaki kiedykolwiek dostałam na kaszel i przy przeziębieniu, zdziwić się można jak szybko potrafi pomóc. 

Trzymajcie się ciepło i smacznego 😉

Wózek sklepowy
DARMOWA dostawa już od 200 zł - PACZKOMATY !!!
Hello. Add your message here.