syrop imbirowy i wszystko co musicie o nim wiedzieć

Syrop imbirowy

Syrop imbirowy i wszystko co musicie o nim wiedzieć

Syrop imbirowy w ostatnim czasie stał się bardzo popularnym wyborem, szczególnie jesienią i zimą. Dobrej jakości syrop można z powodzeniem kupić od zaufanego producenta lub przygotować samemu. Warto mieć go pod ręką ze względu na liczne właściwości oraz niepowtarzalny smak.

A co wiemy o imbirze? Czy znany jest Wam jego wygląd, pochodzenie i właściwości?

A może ciekawi Was proces przygotowania syropu imbirowego według Bat’kovego przepisu?

Imbir Zingiber officinale

Imbir to chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin na świecie. Choć dla wielu jego wygląd wciąż jest zagadką, bo bardzo często (niestety) sięgają po imbir w proszku. Czemu niestety? Taki imbir sproszkowany, chcąc nie chcąc, pozbawiony jest wartościowych związków – bo najprościej to ujmując, wyparowują one z niego w momencie przechowywania. My zachęcamy do stosowania imbiru lub/i jego przetworów, przygotowywanych na bazie tylko i wyłącznie świeżego korzenia. Tylko wtedy mamy gwarancję, że dostarczamy naszemu organizmowi najcenniejsze jego wartości.

syrop z imbiruJak wygląda imbir?

Imbir swoim wyglądem przypomina bambus, oczywiście jego nadziemna część. Zaś część jadalna to korzeń, kłącze i tutaj kształty są różne i pobudzają wyobraźnię.

Rośnie na wysokość ok. 1 metra. 

Gdzie rośnie imbir?

Imbir nie rośnie już w stanie dzikim i jest rośliną wymarłą. Ale oczywiście istnieje mnóstwo kontrolowanych plantacji, gdzie imbir rośnie i jest wykorzystywany także na eksport do tych krajów gdzie jego uprawa jest niemożliwa.

Głównym eksporterem imbiru są oczywiście Chiny i choć wielu powątpiewa w jakość chińskiego imbiru to bez wątpienia zasila on większą część rynku.

Naturalne występowanie imbiru obejmuje tereny południowo-wschodniej Azji od Indii po Chiny i Nową Gwineę.

Plantacje oparte na imbirze z tych terenów występują w Australii, Korei, Afryce, Ameryce Środkowej, Madagaskarze czy na wyspach Oceanii.

imbir

Historia imbiru

Imbir był przyprawą znaną już w czasach greckich i rzymskich i sprowadzany był wtedy z Indii Wschodnich. Głównym jego przeznaczeniem było nadanie potrawom smaku.

W średniowieczu był wysoko ceniony za swój słodki smak ale jego cena była tak wysoka, że tylko nieliczni mogli się nim cieszyć.

W XIV wieku ok. 450 g  imbiru kosztował tyle co cała owca i był jednym z głównych produktów na szlaku handlowych obok jedwabiu, porcelany i innych przypraw, którym handlowali Arabowie.

W tamtych czasach imbir był kartą przetargową wśród kupców z całego świata. Przechodząc z rąk do rąk, imbir zyskiwał bardzo na cenie m.in za sprawą kupców, którzy wychwalali jego działanie w sypialni – był uważany za skuteczny afrodyzjak do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.

Z kart historii możemy dowiedzieć się, że jeszcze w XIX wieku wierzono że kochanek, który potrze dłonie mielonym imbirem ma zapewniony sukces w sypialni.

Król angielski Henryk VI nakazał burmistrzowi Londynu dodawać imbir do wszystkich preparatów mających walczyć  z zarazą.

Podobno królowa Elżbieta I miała być pomysłodawczynią ciasteczek dla dzieci – piernikowych ludzików.

imbir

Wartościowe związki imbiru

Imbir to prawdziwa skarbnica wartościowych związków. Przekonują się o tym wszyscy Ci, którzy wprowadzili imbir do swojej diety bo wszystkie te związki sprawiają, że imbir to bomba odpornościowo-wzmacniająca ale nie tylko!

Kłącze imbiru zawiera:

  • witaminy C, E, A, K, B6,  
  • kwas foliowy, 
  • tiamina, 
  • ryboflawina, 
  • niacyna; 
  • minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. 
  • olejek eteryczny zingiberol 
  • substancje żywicowe gingerol i zinferon

Imbir i jego właściwości 

Do najbardziej popularnych właściwości imbiru zaliczamy bez wątpienia pozytywny wpływ na naszą odporność.

Dzięki zawartości witamin i minerałów imbir działa na nasz organizm wzmacniająco oraz, co bardzo ważne, walczy z już istniejącymi “złymi” bakteriami i wirusami.

Imbirem wyleczymy cieknący nos, przeziębienie, gorączkę czy osłabienie – dodaje energii w trakcie choroby i nie tylko.

Imbir działa również przeciwzapalnie co ma pozytywny wpływ na obolałe stawy mięśnie. Spożywanie imbiru bardzo pomocne jest w trakcie choroby ale również po wysiłku fizycznym np. biegi, siłownia.

Imbir dzięki swym właściwościom pobudzającym, polepsza krążenie krwi oraz zapobiega zakrzepicy i tworzeniu się zakrzepów.

Kłącze imbiru jest niezastąpione w walce z chorobą lokomocyjną oraz mdłościami (ciążowe, migrenowe, po chemioterapii lub narkozie).

Stosowanie imbiru poleca się również w trakcie nauki, bo zwiększa on koncentrację.

Dodatkowo imbir łagodzi bóle miesiączkowe oraz napięcie PMS, działa rozkurczowo oraz zmniejsza wzdęcia. Ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego oraz śliny.

syrop imbirowy

Jak przygotować syrop imbirowy?

Imbir można przygotować na bardzo wiele sposobów ale my dziś skupimy się na syropie imbirowym. Dlaczego? Ponieważ w tym czujemy się najlepiej.

Syrop imbirowy przygotowujemy zawsze ze świeżego imbiru, najczęściej jest to imbir z Peru oraz z innych naturalnych składników.

Imbir jest przez nas obierany, kłącze po kłączu 😉 Następnie roślina jest tłoczona na zimno. Część kłącza imbiru jest poddawana maceracji a później całość łączymy ze sobą, dodając bio cytryny, organiczne przyprawy i cukier.

Tak przygotowany syrop poddajemy lekkiej pasteryzacji i zlewamy do butelek.

Nie ma w naszym syropie sztucznych dodatków, a całkowicie naturalny skład sprawia, że posiadamy w swojej ofercie najwyższej jakości syrop imbirowy.

 

Nasz syrop imbirowy możecie pić na wiele sposobów:

  • na ciepło: zalewamy syrop ok. 30 ml ciepłą wodą, dodajemy plastry cytryny lub pomarańczy i gotowe
  • na zimno: zalewamy syrop imbirowy ok. 30 ml wodą niegazowaną lub lekko gazowaną – to zdecydowanie orzeźwiający i stawiający na nogi napój.
  • do rozgrzewającej herbaty: parzymy ulubioną herbatę i dolewamy do niej syrop z imbiru – ilość na oko
Wózek sklepowy
DARMOWA dostawa już od 200 zł - PACZKOMATY !!!
Hello. Add your message here.