Syrop bez cukru? Czy to możliwe?
Syrop bez cukru? Czy jest to możliwe? Dużo osób zadaje nam to pytanie odnośnie naszych syropów.
Prawda jest taka, że żeby coś nazwać syropem musi być w nim cukier i to nie mała ilość. Jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że duża ilość osób sceptycznie podchodzi do dodatku cukru do czegokolwiek, mam nadzieję, że poniżej uda mi się Was przekonać, że w syropie cukier powinien być.
Jak wyjaśnia Pani Dominika z @naturalnieozdrowiu_pl – w tym poście – cukier ma działanie bakteriostatyczne, co to oznacza?
Cukier ogranicza rozwój mikroorganizmów. Dodatek cukru jest bezpieczny, wiadomo, że nie pijemy tych syropów “na raz” 😉 jest to jedynie dodatek do herbaty, wody, drinków albo potraw.
Tak więc nie macie się co bać sięgając po syrop z cukrem.
Cukier jest też naturalnym konserwantem, dzięki niemu syrop może dłużej wytrzymać.
Zastępując cukier innym słodzikiem musielibyśmy dodać chemię aby syrop zagęścić – to nie jest dla nas rozwiązanie. Poza tym decydując się na tworzenie syropów kierowaliśmy się tradycją i tym co wynieśliśmy z domu.
A może miód zamiast cukru?
A może nie. Miód jest specyficzny w konsystencji i smaku. Smak miodu, nawet tego najbardziej delikatnego, dominuje. Nam zależy abyście mogli cieszyć się smakiem ziół! Miód też jest bardzo silnym alergenem więc pozostaniemy przy cukrze.
Co ciekawe, cukru w syropie powinno być min. 64%, więc jeżeli chcecie zrobić sami syrop, ale zastanawiacie się żeby ograniczyć w nim cukier to lepiej dodajcie go tyle ile jest w przepisie.
Czy każdy syrop jest ok?
NIE.
Na sklepowych półkach możecie znaleźć “znane marki”, które po składzie nie oferują “luksusów dla zdrowia”.
Zanim zdecydujecie się na zakup syropu naprawdę warto spojrzeć na skład, im mniej rozpisany tym lepiej.
Jak sami możecie się domyślić do produkcji nie potrzeba barwników, zagęszczaczy czy sztucznych aromatów.
To co jest niezbędne to owoce/zioła, woda, cukier i regulator kwasowości i miłość do tworzenia 😉 to wystarczy aby otrzymać przepyszny i zdrowy syrop.