pokrzywa

Pokrzywa – co skrywa?

Pokrzywa zwyczajna Urtica dioica

Pokrzywa jest ziołem znanym przez wszystkich i już tak mamy z pokrzywą, że albo ją kochamy albo… mamy do niej dystans 😉 a wszystko to dlatego, że nie raz dotkliwie nas w dzieciństwie pokłuła – a co dziecko przeżyje zostaje czasami na długo. Mimo wszystko powinniśmy pokrzywę docenić, zbierać i stosować.

 

pokrzywa zwyczajnaJak wygląda? 

  • Pokrzywa niekiedy osiąga wysokość nawet 2,5 metra – imponujące prawda?
  • Liście pokrzywy są delikatne, ząbkowane w kształcie serca.
  • Kwiaty formują się w wiszące grupy koralików i umiejscowione są pod listkami.
  • Parzydełka – w które pokrzywa jest mocno uzbrojona – zawierają kwas mrówkowy i składniki drażniące. Znajdują się one na łodydze i wewnętrznej stronie liścia.
  • Smak pokrzywy jest łagodny i lekko orzechowy
  • Jadalna jest cała roślina : łodygi, korzenie, liście, kwiaty i nasiona.

Gdzie rośnie:

Rośnie tak naprawdę wszędzie i ma się wrażenie, że podąża cierpliwie za człowiekiem 😉
Często występuje w pobliżu wody, rowów i strumieni ale nie lubi nadmiaru wody, kocha wilgotną glebę. Znajdziemy ją również, a może przede wszystkim, na skraju lasu, w zaroślach, przy drodze. Jeśli znajdziecie ją u siebie na działce lub w ogródku to możecie mieć pewność, że Wasza ziemia jest bogata w próchnicę, fosfor i azot.

pokrzywa

Jak zbierać pokrzywę?

Najwartościowsze zbiory pokrzywy przypadają na maj i czerwiec. Należy pamiętać aby zbierać pokrzywę przed kwitnieniem! Skupiamy się na niskich okazach, takie 15-25 cm są najbardziej cenne we właściwości i najlepiej nadają się na soki, surówki i jako dodatek do sałatek.

Liście pokrzywy, które znajdują się najbliżej czubka są najbardziej delikatne w smaku, te na dole natomiast mogą być bardzo łykowate, zwłaszcza przy większych okazach.

Korzenie pokrzywy warto zbierać już wczesną wiosną, dokładnie wymyć wodą i suszyć w suchym, zadaszonym i przewiewnym miejscu. W czasie suszenia unikamy słońca, ponieważ niszczy ono związki czynne pokrzywy. Ten sam rytuał tyczy się suszenia liści 🙂

A co z tym kłuciem?

Nie ma chyba metody, która wyeliminowałaby kłujące właściwości pokrzywy 😉 warto więc wyposażyć się w rękawiczki i sekator. Są też ludzie, którzy pokrzywę traktują kosą, ścinając tym samym całą roślinę.

Ciekawy jest fakt, że pokłute przez pokrzywę miejsce na ciele, możemy załagodzić sokiem z pokrzywy, babki lancetowatej lub szczawiu.

Wartościowe związki pokrzywy

Pokrzywa uważana jest przez wielu badaczy za ziele idealne a to dlatego, że posiada znakomicie skomponowany skład chemiczny.

Wyciskany sok z liści i ziela pokrzywy zawiera nawet 10 razy więcej witaminy C niż świeży sok z cytryny!!!

Pokrzywa to bogactwo witaminy K, cały komplet witamin z grupy B – najwięcej wit. B2; posiada duże ilości witaminy E i karotenu (prowitamina A), kwasu pantotenowego i foliowego oraz obfituje  w chlorofil.

Badacze w 100 g surowca wyróżnili aż 18 g przeróżnych biopierwiastków – to imponujące w świecie roślin. Są wśród nich: wapń, potas, magnez, siarka, fosfor, cynk oraz bardziej rzadkie mikroelementy: molibden, kobalt. miedź, mangan czy tytan.

Pokrzywa zawiera również kwasy organiczne (ten parzący – mrówkowy, masłowy, jabłkowy, bursztynowy…), fenolokwasy (np.kawowy, kumarynowy), flawonoidy, garbniki, karotenoidy, fitosterole, aminy biogenne (m.in. cholina, histamina).

Lista związków zawartych w pokrzywie jest naprawdę długa i zachęcam Was aby zagłębić się w literaturę naukową, jeśli na tym etapie ta roślina wzbudziła Wasze zainteresowanie i podziw.

ziołowe syropy

Właściwości pokrzywy

W czasach starożytnych wielu nadwornych uczonych, lekarzy i botaników m.in Hipokrates, Disokurides, Piliniusz Starszy stosowali pokrzywę na liczne dolegliwości. Wiedza ta zapisana na kartach starych ksiąg jest do dnia dzisiejszego dowodem na to, że pokrzywa to wyjątkowa roślina lecznicza.

Pokrzywa bardzo często polecana jest osobom bladym, osłabionym oraz z potwierdzoną anemią. Dlaczego? Ponieważ posiada niesamowite właściwości krwiotwórcze dzięki zawartości łatwo przyswajalnego żelaza, miedzi, kwasu foliowego i witaminy K – składniki, które biorą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Reumatyzm i nie tylko

Pokrzywa to remedium na reumatyzm, artretyzm i różnego rodzaju bóle stawowe. Z opowieści rodziców słyszy się często, że ich bacie i dziadkowie dosłownie “okładali/biczowali się” całą rośliną w miejscach gdzie ból im doskwierał. Nie ma się co dziwić. Praca w polu, niewygodne pozycje często powodowały liczne schorzenia stawów i tak właśnie sobie z nimi radzono – naturalnie i skutecznie.

Oczywiście dziś takie metody są jak najbardziej stosowane i polecane. Skład pokrzywy nie zmienił się i właściwości parzące mają tutaj bardzo duże znaczenie. Włoski pokrzywy zawierają, oprócz kwasu mrówkowego, serotoninę, acetylocholinę i histaminę, te drażniąc skórę wywołują silne przekrwienie, dając uczucie gorąca/ciepłą. Mechanizm parzący pokrzywy porównywany jest do terapeutycznych właściwości akupunktury lub maści z zawartością kapsaicyny.

Oczyszcza z toksyn

Wyciągi z pokrzywy w postaci naparów, soków czy też syropów (z dużą jej zawartością) pite regularnie wpływają korzystanie na oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Pokrzywa jest moczopędna a to z kolei wpływa na lepszą pracę nerek, pęcherza moczowego oraz pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie.

Zdrowe naczynia krwionośne

Ponadto pokrzywa obniża ciśnienie krwi, oczyszcza krew z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi. Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ pokrzyw na naczynia krwionośne, szczególnie te przeciwzakrzepowe.

Mocne ciało

Roślina w sposób wręcz spektakularny potrafi przywrócić włosom ich dawny blask i grubość. Wzmacnia paznokcie i sprawia, że cera nabiera zdrowszego wyglądu. Pokrzywa jest bardzo polecana osobom po przebytych chorobach, pomaga “stanąć na nogi”.

Ważne. Każda kuracja pokrzywowa, kiedy przyjmujemy leki i mamy zdiagnozowane choroby, powinna być poprzedzona wizytą u lekarza. Pokrzywa, jak i inne zioła, często wchodzi w reakcję z przyjmowanymi lekami. Dlatego ważna jest porada lekarza.

 

Źródło:

“Zioła z Polskich Łąk” Zbigniew T. Nowak

“Dzika spiżarnia…” Sergei Boutenko

 

 

Shopping Cart
Darmowa dostawa już od 100 zł - PACZKOMATY !!!
Hello. Add your message here.