Drink Mojito to jeden z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych drinków na świecie. Jego główną cechą jest orzeźwiający smak, który idealnie wpisuje się w upalne dni. Nie dziwi więc jedna z legend, że swoje korzenie Mojito może mieć w Hawanie w barze “Bodeguita del Medio”. Podobno sam Ernest Hemingway zachwycał się tam wyjątkowym smakiem Moijto.
Sezon grillowy tuż tuż podpowiadamy zatem jak przygotować własne, wyjątkowe Mojito albo jak to woli Modżajto 😉 gwarantujemy, że zarówno wersja alkoholowa jak i bezalkoholowa zrobi furorę wśród gości.
Co potrzebujemy?
- wysoka szklanka
- 40 ml białego rumu
- 3-4 pół księżyce limonki
- kilka listków mięty
- 30 ml syropu z mięty, syropu z melisy, syropu z lawendy – do wyboru
- woda gazowa
- pokruszony lód – ilość jak lubisz
Przygotowanie jest banalnie proste.
Wrzuć do szklanki limonki (wszystkie lub zostaw sobie jedną do dekoracji), zalej je wybranym syropem i ugnieć.
Listki mięty ugnieć w dłoniach, możesz lekko potrzeć dłoń o dłoń, w ten sposób uwolnisz więcej aromatu, po czym wrzuć całość do szklanki.
Dopełnij szklankę kruszonym lodem i zalej całość rumem. Przy pomocy długiej łyżeczki lub mieszadełka zamieszaj całość od dołu do góry. Na koniec zalej całość wodą gazowaną. Gotowe!
Opcja Mojito bezalkoholowego, którego jesteśmy fanami! Zamiast rumu dodajemy więcej wody a całość przygotowujemy w dzbanku 😉 Jest pysznie i zdrowo, i nie boli głowa 😉
Wasze zdrowie