imbir i jego wykorzystanie

Imbir i jego wykorzystanie

Imbir i jego wykorzystanie

Imbir większość z nas wykorzystuje w kuchni i jako dodatek do herbaty. Jednak wachlarz możliwości jaki posiada imbir jest o wiele większy niż nam się wydaje. Zaczynając od medycyny kończąc na kosmetyce… tak dobrze widzicie na kosmetyce. Imbir jest wyjątkowy i wierzyli w jego moc już w starożytnych Chinach. Dzisiaj przybliżymy jego wykorzystanie nie tylko w medycynie.

imbir w kuchni

Kuchnia


Imbir w kuchni był bardzo popularny w postaci proszku, jednak od jakiegoś czasu świeży imbir robi większe wrażenie. Poprawia smak i aromat mięs i powoduje też, że mięso staje się delikatniejsze. Dodać go możemy zarówno do słodkich jak i pikantnych potraw. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do ryb, zup, kompotów i słodyczy. Można go dodać wszędzie. 

Co ciekawe imbir jest jednym ze składników curry i to on nadaje jej ten wyjątkowy smak. 

Musimy pamiętać, że wystarczy naprawdę niewielka ilość imbiru żeby poprawić i nadać potrawie wyjątkowy smak. Nie musimy z nim przesadzać 😉 . Dzienna bezpieczna dawka to 3-4 g.

Poniżej mamy dla was przepis na marynatę imbirową.

Marynata do krewetek
Surowe i oczyszczone krewetki (mogą być też mrożone)
Starty świeży imbir (jedna łyżeczka) 
2-3 ząbki czosnku
Oliwa
Sos sojowy
Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
Starty imbir dodajemy do naczynia, następnie dodajemy starte ząbki czosnku, sos sojowy (1 łyżkę) i na koniec posiekaną natkę pietruszki. 

Wszystko razem mieszamy i łączymy z krewetkami.

Krewetki w marynacie odkładamy do lodówki i zostawiamy na ok. godzinę. Po tym wyciągnięciu z lodówki od razu smażymy na niewielkiej ilości oliwy.

CIEKAWOSTKA – świeży imbir możemy zastąpić syropem imbirowym! My bardzo często dodajemy syrop imbirowy do dań aby podkręcić smak potrawy. 

Kosmetyka


Kosmetyki, które mają w swoim składzie imbir są dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą wyrównać kolor cery i dodać jej blasku. Imbir posiada wiele przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. To dlatego skóra nabiera blasku, a oznaki starzenia nie są tak widoczne.
Imbir sprawdza się też przy pielęgnacji włosów. Poprawia krążenie w skórze głowy, co powoduje wzrost nowych pasm włosa. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów pomaga w pielęgnacji, wzmacniania i odżywia nasze włosy. Jest też skuteczny w walce z łupieżem dzięki właściwościom antyseptycznym.

imbir i jego wykorzystanie

Medycyna


Imbir jest powszechnie znany ze swoich właściwości, ale co tak naprawdę potrafi?
Jest skutecznym sposobem na chorobę lokomocyjną, gdzie towarzyszą wymioty i mdłości. Pomaga też przy wymiotach podczas chemioterapii.
Imbir rozgrzewa i dzięki temu pomaga podczas przeziębienia i grypy. Skutecznie zwalcza gorączkę. Mocno rozgrzewa od środka a podczas potów usuwany jest patogen z organizmu.
Imbir działa też przeciwzapalnie, co pomaga w zwalczaniu bólów mięśniowo-stawowych. Ekstrakt z korzenia imbiru powinno się stosować doustnie i zalecany jest przy chorobach zwyrodnieniowych stawów.
Dostępne są też kremy i maści z wyciągiem z imbiru, pomagają one na ból i sztywność stawów i mięśni.
Imbir pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a to za sprawą gingerolu, który występuje w jego składzie.
Badania potwierdzają, że imbir może zapobiec wystąpieniu chorób neurodegeneracyjnych. 

Imbir jest silnym antyoksydantem więc działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, co pomaga przeciwdziałać starzeniu się komórek. Dzięki temu może uchronić nas przed wystąpieniem takich chorób jak  Parkinson czy Alzheimer.

Wykorzystywanie imbiru, jak widzicie jest bardzo szerokie. To tylko parę przykładów jak “elestaczyny” i niesamowity jest ten korzeń. Warto więc wprowadzić go do użytku nie tylko podczas przeziębienia czy grypy. 

Wózek sklepowy
Co sądzą nasi klienci
60 recenzji
DARMOWA dostawa już od 100 zł - PACZKOMATY !!!
Hello. Add your message here.