blog ziołowe syropy

Imbir

Imbir Zingiber officinale

Imbir to chyba jedna z najbardziej rozpoznawalnych roślin na świecie. Choć dla wielu jego wygląd wciąż jest zagadką, bo bardzo często (niestety) sięgają po imbir w proszku. Czemu niestety? Taki imbir sproszkowany, chcąc nie chcąc, pozbawiony jest wartościowych związków – bo najprościej to ujmując, wyparowują one z niego w momencie przechowywania. My zachęcamy do stosowania imbiru lub/i jego przetworów, przygotowywanych na bazie tylko i wyłącznie świeżego korzenia. Tylko wtedy mamy gwarancję, że dostarczamy naszemu organizmowi najcenniejsze jego wartości.

syrop z imbiruJak wygląda

Imbir swoim wyglądem przypomina bambus, oczywiście jego nadziemna część. Zaś część jadalna to korzeń, kłącze i tutaj kształty są różne i pobudzają wyobraźnię.

Rośnie na wysokość ok. 1 metra. 

Gdzie rośnie

Imbir nie rośnie już w stanie dzikim i jest rośliną wymarłą. Ale oczywiście istnieje mnóstwo kontrolowanych plantacji, gdzie imbir rośnie i jest wykorzystywany także na eksport do tych krajów gdzie jego uprawa jest niemożliwa.

Głównym eksporterem imbiru są oczywiście Chiny i choć wielu powątpiewa w jakość chińskiego imbiru to bez wątpienia zasila on większą część rynku.

Naturalne występowanie imbiru obejmuje tereny południowo-wschodniej Azji od Indii po Chiny i Nową Gwineę.

Plantacje oparte na imbirze z tych terenów występują w Australii, Korei, Afryce, Ameryce Środkowej, Madagaskarze czy na wyspach Oceanii.

imbir

Historia imbiru

Imbir był przyprawą znaną już w czasach greckich i rzymskich i sprowadzany był wtedy z Indii Wschodnich. Głównym jego przeznaczeniem było nadanie potrawom smaku.

W średniowieczu był wysoko ceniony za swój słodki smak ale jego cena była tak wysoka, że tylko nieliczni mogli się nim cieszyć.

W XIV wieku ok. 450 g  imbiru kosztował tyle co cała owca i był jednym z głównych produktów na szlaku handlowych obok jedwabiu,porcelany i innych przypraw, którym handlowali arabowie.

W tamtych czasach imbir był kartą przetargową wśród kupców z całego świata. Przechodząc z rąk do rąk, imbir zyskiwał bardzo na cenie m.in za sparwą kupców, którzy wychwalali jego działanie w sypialni – był uważany za skuteczny afrodyzjak do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego.

Z kart historii możemy dowiedzieć się, że jeszcze w XIX wieku wierzono że kochanek, który potrze dłonie mielonym imbirem ma zapewniony sukces w sypialni.

Król angielski Henryk VI nakazał burmistrzowi Londynu dodawać imbir do wszystkich preparatów mających walczyć  z zarazą.

Podobno królowa Elżbieta I miała być pomysłodawczynią ciasteczek dla dzieci – piernikowych ludzików.

imbir

Wartościowe związki imbiru

Imbir to prawdziwa skarbnica wartościowych związków. Przekonują się o tym wszyscy Ci, którzy wprowadzili imbir do swojej diety bo wszystkie te związki sprawiają, że imbir to bomba odpornościowo-wzmacniająca ale nie tylko!

Wyróżniamy w imbirze:

  • witaminy C, E, A, K, B6,  
  • kwas foliowy, 
  • tiamina, 
  • ryboflawina, 
  • niacyna; 
  • minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. 
  • olejek eteryczny zingiberol 
  • substancje żywicowe gingerol i zinferon

Właściwości 

Do najbardziej popularnych właściwości imbiru zaliczamy bez wątpienia pozytywny wpływ na naszą odporność.

Dzięki zawartości witamin i minerałów imbir działa na nasz organizm wzmacniająco oraz, co bardzo ważne, walczy z już istniejącymi “złymi” bakteriami i wirusami.

Imbirem wyleczymy cieknący nos, przeziębienie, gorączkę czy osłabienie – dodaje energii w trakcie choroby i nie tylko.

Imbir działa również przeciwzapalnie co ma pozytywny wpływ na obolałe stawy mięśnie. Spożywanie imbiru bardzo pomocne jest w trakcie choroby ale również po wysiłku fizycznym np. biegi, siłownia.

Imbir dzięki swym właściwościom pobudzającym, polepsza krążenie krwi oraz zapobiega zakrzepicy i tworzeniu się zakrzepów.

Kłącze imbiru jest niezastąpione w  walce z chorobą lokomocyjną oraz mdłościami (ciążowe, migrenowe, po chemioterapii lub narkozie). 

Stosowanie imbiru poleca się również w trakcie nauki, bo zwiększa on koncentrację.

Dodatkowo imbir łagodzi bóle miesiączkowe oraz napięcie PMS, działa rozkurczowo oraz zmniejsza wzdęcia. Ułatwia trawienie pobudzając wydzielanie soku żołądkowego oraz śliny.

syrop imbirowy

Shopping Cart
Darmowa dostawa już od 100 zł - PACZKOMATY !!!
Hello. Add your message here.