Dzika róża – królowa witaminy C i nie tylko
Dziką różę możemy spotkać wszędzie, na obrzeżach lasów jak i przy ogródkach domowych. Ta roślina jest powszechnie znana, ale nie każdy z nas wie jakie dokładnie ma zastosowania i jak bardzo jest cenna dla naszego organizmu. Wszystko za sprawą jej składu chemicznego, w szczególności wysoką zawartość witaminy C.
Królowa witaminy C
Jak wspomniałam wyżej, dziką różę wyróżnia duża zawartość witaminy C. Pokonuje ona cytrusy, czarną porzeczkę czy też aronie i hibiskus. Zawartość witaminy C jest 30 do 40 razu większa niż w cytrusach, w sokach znajdują się aż 450 mg witaminy C w 100 mililitrach. Tak więc dziką różę możemy określić mianem Królowej.
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża pozytywnie wpływa na pracę nerek i pęcherza moczowego, działa delikatnie moczopędnie a więc będzie bardzo pomocna dla osób ze skłonnością do infekcji.
Wspomaga trawienie – przyspieszając przemianę materii, działa żółciopędnie.
Jest idealnym owocem dzięki któremu wzmocnimy nasze ciało i zadbamy o odporność.
Dostępne są badania wskazujące, że dzika róża jest pomocna przy walce z chorobą miażdżycy, ponieważ zawarte w niej flawonoidy redukują reaktywowany tlen z krwi.
Dojrzałe owoce dzikiej róży oprócz bardzo dużej ilości witaminy C, zawierają szereg karotenoidów, garbników, flawonoidów, i witamin (A, B1, B2, E, K, kwas foliowy)
Ciekawostki
*Średnia długość życia krzewy wynosi 30-50 lat
*Najstarsza dzika róża została odnaleziona w Niemczech w katedrze w Hildesheim.
Naukowcy nie mogą określić dokładnego wieku, dane mówią od 400 do 1000 lat. Wysokość ma 14 metrów, a średnica pnia pół metra
*Starożytni Grecy byli pewni, że owoc dzikiej róży to kropla krwi bogini miłości Afrodyty
*Potoczna nazwa “psia róża” wywodzi się z angielskiego (dog rose), ponieważ dawniej wykorzystywana była do walki ze wścieklizną
-
Syrop z dzikiej róży
21,00 złPoprzednia najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 21,00 zł.
Dodaj do koszyka